LOKACIJA
Frana Krste Frankopana 5, (Borovje), Zagreb

Vodič za zdravlje zuba kućnih ljubimaca

Mnogi vlasnici mačaka žale se na mačkasto-strofički loš zadah svoje mačke. Nažalost, većina mačaka ne pere zube pa je najčešći uzrok halitoze (loš zadah) uzrokovan lošim zubima. Redovita njega zuba definitivno može poboljšati opće zdravlje i dobrobit vaše mačke.

Psi mogu razviti probleme sa zubima u bilo kojoj dobi, a mnogi stariji od šest godina imaju određeni stupanj bolesti zuba. Problemi mogu varirati od blagog gingivitisa gdje zubno meso izgleda crveno, do ozbiljnog parodontopatije gdje su zubi prekriveni smeđim kamencem, a može čak doći do apscesa korijena zuba.

Iako naši ljubimci ne pokazuju bol u zubima kao mi, nema sumnje da ih boli zub. Iako ih to možda neće spriječiti da jedu, osjećat će se vrlo neugodno zbog te tupe boli.

Rano otkrivanje

Rane probleme sa zubima često može primijetiti vaš veterinar kada odvedete svog ljubimca na godišnju docjepljivost i zdravstveni pregled. Puno je lakše liječiti rani slučaj gingivitisa čišćenjem kamenca i poliranjem zuba umjesto da čekate dok vaš ljubimac ne oboli od ozbiljne bolesti zuba, što rezultira puno duljom anestezijom za uklanjanje zuba.

Što možete učiniti da pomognete?

Svakodnevno uklanjanje naslaga je ključ zdravih zuba. Osim ako se zubi vašeg ljubimca ne peru svakodnevno, na rubu desni će se nakupljati plak i eventualno zubni kamenac. Tada dolazi do infekcije koja olabavi i uništi pripoj zuba.

Pranje zuba može biti jednostavan i zabavan postupak

Lakše je započeti u fazi šteneta ili mačića jer će se vrlo lako naviknuti. Potrebna vam je vrlo mekana četkica (poput četkice za zube za dijete ili bebu) i pasta za zube za kućne ljubimce, koja je obično s okusom mesa. Nemojte koristiti ljudsku pastu za zube jer može biti štetna ako se proguta, a kućni ljubimci obično ne vole previše tu svježinu mente. U nastavku pogledajte naš vodič za četkanje zubi vašeg ljubimca.

Dostupno je mnogo žvakaćih žvaka i poslastica za zube i oni pomažu, ali budite svjesni da sami ponekad nisu dovoljni za sprječavanje bolesti zuba.

Kako oprati zube svom ljubimcu

  • Kupite pribor za četkanje zuba (četkicu, rukavicu za prste i pastu za zube) kod svoje veterinarske ordinacije ili saznajte koju vrstu oni preporučuju.
  • Nikada nemojte koristiti ljudsku pastu za zube.
  • Počnite ih navikavati što prije. Ako imate psića ili mačića, to je super; ako imate starijeg kućnog ljubimca, slijedite iste savjete... samo bi moglo trebati više vremena da se postigne.
  • Vaš bi cilj trebao biti da vaše sesije čišćenja zubi budu povezane s pozitivnim iskustvom.
  • Odaberite vrijeme kada je vašem ljubimcu ugodno i opušteno.
  • Idite polako i neka sesije budu kratke. Zaustavite se dok je vaš ljubimac još sretan.
  • Nanesite pastu za zube na prst i dopustite mački ili psu da je poližu. Nakon što pokažu da im se sviđa okus paste za zube, počnite prelaziti prstom po unutrašnjosti njihovih usta.
  • Započnite s ciljanjem prednjih zuba, kružnim pokretima i dopuštajući česta lizanja (kako bi bili kontinuirano nagrađeni).
  • Postupno, kako vaš ljubimac prihvaća četkanje očnjaka i sjekutića, možete prijeći na kutnjake.

Obično je potrebno nekoliko tjedana da se vaš ljubimac postupno uvede u četkanje; idite polako i uvodite sljedeći korak svakih nekoliko dana kada im bude ugodno. Ako možete, koncentrirajte se na mjesto gdje se zub susreće s desnima.

Kontakt

Stelar, specijalistička veterinarska praksa

Frana Krste Frankopana 5, (Borovje), Zagreb

info@stelar.hr

+385 95 350 1475

Osnovni podaci

Stelar d.o.o.

OIB: 85411061943
MBS: 081491489

Erste banka d.d.,
IBAN: HR7424020061101147061

Follow Us

© Stelar d.o.o.. All Rights Reserved.